Vejle Sankt Nobert kirke

Tilbage til Liste over kirke

Sankt Nobert kirke

Billedserie

Liste over billeder

Vejle Sankt Nobert kirke

Nørvang hr., Vejle amt, Haderslev stift. Sydøstjylland. Den katolske kirke blev opført i 1924 ved arkitekt F. Wipfler. Bygningen er en treskibet hallekirke i nederlandsk nygotik. Vestgavlen har blændingsdekorationer. Over østenden er placeret en lille tagrytter med spir.

Tryk på nedenstående link og se kirkens hjemmeside, hvor man bl.a. kan læse om Sankt Nobert, der grundlagde præmonstratenser-ordenen.

Sankt Nobert kirke

Krydshvælvene bæres af søjler med bladkapitæler. Altertavlen er skåret af den belgiske kunstner Goeteyene. I kirken er ophængt et nyere krucifiks og malerier, som fremstiller de 14 stationer på Via Dolorosa. I vestenden ses to ældre glasmalerier, som formodentlig er tyske glasmalerier fra o.1924. I koret er opsat fire nye glasmalerier i vinduerne udført af Nis Friedrich Jørgensen Schmidt i 1974, s.m. Mogens Frese. Korets vinduer skildrer fra nord: Menneske-Gethsemane, Kristus-Påske, Gud-Skabelsen, Helligånd-Pinse. Glasmosaikrosetten og vinduet over vestindgangen er udført i 1987 af Nis Friedrich Jørgensen Schmidt s.m. Per Hebsgaard.

Nis Friedrich Jørgensen Schmidt (født 1932)

Som maler er han autodidakt. Han har haft eget værksted siden 1963. Nis Schmidts kunstneriske arbejde er først og fremmest tæt forbundet med løsningen af en lang række kirkeopgaver. Hans kirkekunst er omfattende og udformes med stadig større kraft i de grofttegnede motiver, der får deres lethed gennem den bevidste brug af farven. Ved sit samarbejde med flere glasværksteder har han formået at forbinde sin viden om kristendom med et kunstnerisk udtryk. Fascinationen af kendte og gerne slidte brugsgenstande, sat ind i enkle kompositioner danner modpol til de selvportrætter, eller fragmenter af selvportrætter, der ofte genkendes i en vinduesrude, en tavle eller blot en mørk flade. Han har gennem de senere år i stigende grad arbejdet med farven og linien som nødvendige elementer i billedfladen. De genkendelige redskaber findes stadig, men nu måske brudt af et tegn, et par ord, enkelte stregskitser eller bare et stærkt strejf af farve.

Kirkeudsmykning: Skt. Nikolaj kirke i Esbjerg tabernakelrelief, (bronze, 1972); Skt. Norberts kirke i Vejle 4 korruder (1974, s.m. Mogens Freese) Glasmosaikroset og vestvindue (1987, s.m. Per Hebsgaard); Blåhøj kirke i Ringkøbing Amt alterkors (bronze, 1977); Skt. Michaels kirke i Kolding korvæg med 7 ruder, (1979, s.m. Mogens Freese), To ruder (1985, s.m. Mogens Freese), 24 sideskibsruder (1986-87, s.m. Per Hebsgaard); Immanuelskirken i Kolding alterkors, (bronze, 1981); Vor Frue kirke i Silkeborg alterkors (træ, 1983); Ågård frimenighedskirke krucifiks (1995); Ny katolsk kirke i Sønderborg Korvæg (1997, s.m. Mogens Freese).