Vestkappe, plan over instrumenter

Tilbage til Hovedside

Vestkappe, plan over instrumenter

Nr.12 bøjet blæseinstrument, nr.13 fedel, nr.14 harpe. nr.15 drejelire, nr.17 hakkebræt

12) Bøjet blæseinstrument af samme type som nr.1 på sydkappen

Hænder er placeret som om der dækkes fingerhuller, men på et så stort instrument ville huller sidde længere fra hinanden, derfor må det antages at instrumentet hører til naturtoneinstrumenterne.

13) Fedel

Strygeinstrument med få strenge, der holdes af strengeholder fastgjort på sadelknop. Strengene ser ud til at ligge fladt og formen minder mere om en Rebec eller en Dansemesterviolin. Fingre er placeret realistisk på gribebrættet og buen holdes realistisk.

14) Harpe

Som nr.3 på sydkappen. Højre hånds fingre er placeret i knipsestilling, venstre hånd er flad, den dæmper strengene.

Nr.14 harpe, nr.16 viola da gamba

16) Viola da gamba

Et tenorinstrument med fire strenge. Hovedet bøjer bagud som på viola instrumenter. Strengeholder fastgjort på sadelknop. Lydrosette under strenge, nederst to halvmåneformede lydhuller. Venstre hånd griber realistisk om gribebrættet med tommelfingeren under halsen, de fire øvrige fingre er let bøjet, især er lillefingeren aktiv, selvom det ikke var sædvane at bruge denne finger på den tid, måske stritter den bare, mange har svært ved at styre lillefingeren. Højre hånd holder realistisk på buen. De to lydhuller og rosetten kunne måske tyde på en Viola bastarda.

Nr.18 tværfløjte, nr.15 drejelire, nr.19 s-formet blæseinstrument

18) Tværfløjte

Tværfløjten er rigtigt placeret, anblæses rigtigt og hænderne er rigtigt placeret. Højre hånds fingre virker især realistisk placeret med let bøjede fingre og tommelfinger som støtte, venstre hånds fingre ligger lidt fladt og samlet, men lillefingeren støtter og dækker ikke noget hul, tommelfingeren støtter, begge dele er realistisk på en fløjte med seks huller (plus evt. med tommelfingerhul).

15) Drejelire

Kugleformet hoved, skruer kan ikke ses. Overdækket gribebræt og tangenter. Fem strenge og valse der anstryger strengene. Strengeholder fastgjort på sadelknop. Håndsving til at drive valsen. Hjerteformede lydhuller. Højre hånd drejer håndsvinget realistisk, fingre på tangenter. To streger går fra gribebrættet under valsen og ned til instrumentets bund. Det kunne være et par ekstra bordunstrenge, der anstryges af valsen. De to prikker på disse strenge, ved siden af lydhullerne, kunne være pinde, der løfter strengene fri af dækket. Kun fem strenge kommer øverst ud fra gribebrættet og ind i hovedet. På Hieronymus Bosch: Musikkens Helvede ses en drejelire, også her går to strenge ind gennem valsen, disse strenge er tydeligt hævet fra dækket med små pinde. Jeg er ikke specialist på drejelire-området, så jeg kender ikke disse strenges funktion og har ikke litteratur, der nævner dem, men der er et klart sammenfald mellem drejeliren hos Bosch og drejeliren i Rynkeby kirke.

19) S-formet blæseinstrument af nogenlunde samme type som nr.2

Hænderne holder instrumentet, her dækkes ikke huller. Et naturtoneinstrument, kan både være et dybt cornet-instrument eller et basuninstrument, formodentlig det sidste.

Nr.16 viola da gamba, nr.17 hakkebræt, nr.20 lige blæseinstrument, nr.21 stærkt bøjet blæseinstrument

20) Lige blæseinstrument

Lige blæseinstrument med udvidelse forneden. Fingre er placeret som om der var fingerhuller. Det kan være en tenorblokfløjte eller en Gerade Zink, som er konisk boret og derfor vider sig ud for neden.

17) Hakkebræt

12 strenge. I modsætning til nr.9 på sydkappen ses her tydeligt to streger, der antyder stole, der holder strengene fri af dækket. I midten ses et rosetteformet lydhul. Instrumentet anslås eller knipses med stikker. Begge hænder holder realistisk på stikkerne, især virker det som om højre hånd mere knipser end slår. Så muligvis kan dette instrument betegnes som et Psalterium.

21) Stærkt bøjet blæseinstrument

Instrumentet anblæses og fingrene holdes som om de dækker for fingerhuller. Endestykket bøjer opad, det knækker ikke, udmundingen er udvidet. Det kunne være en tenor-zink, men tenor-zinken knækker, så jeg tror, det er et tenor-krumhorn, selvom fortykkelsen øverst efter vindladen mangler.