Nordkappe, plan over instrumenter

Tilbage til Hovedside

Nordkappe, plan over instrumenter

Nordkappe: Nr.22 nyckelharpa, nr.23 sækkepibe, nr.24 guitar, nr.27 tasteinstrument

22) Nyckelharpa

En liretype. Fire strenge placeret fladt hen over dækket og fastgjort på en strengeholder. Gribebrættet er overdækket og melodistrengen trykkes ned med tangenter. Strengene anstryges med en bue. Buen holdes realistisk, venstre hånd holder under halsen og når tangenterne fra neden som en stryger, der trykker strengene ned. Ordet Nyckelharpe skyldes en misforstået oversættelse af ordet for klaviatur (Clavis: nøgle) og ordet Lire (Lyre), der i sin oprindelige betydning var et græsk harpelignende instrument.

23) Sækkepibe

Som nr.10 på sydkappe, her ses dog kun Ún dronepibe.

24) Guitar

Seks strenge fladt placeret over dækket. Hovedet drejer bagud. Venstre hånds fingre griber på de øverste strenge, hvor melodien spilles, de nederste strenge fungerede ofte kun som bordunstrenge, der blev anslået som en bordunklang. Højre hånds fingre knipser melodistrengen, tommelfingeren anslår de dybe strenge. Indskæringen på midten kunne tyde på en guitar, men der fandtes et utal af lut og guitarinstrumenter, en guitar har flad sarg, en lut har ingen sarg.

Nr.25 triangel, nr.24 guitar, nr.26 orgel, nr.27 tasteinstrument

25) Triangel

Triangel med metalringe. Et instrument der virkelig kan ringle. På Hieronymus Bosch: Det musikalske Helvede ses en gammel kone inde i drejeliren, hun holder en triangel med metalringe. Højre hånd holder en stik der anslår trianglen, venstre hånd griber om selve trianglen, når hånden griber om selve trianglen klinger den ikke, men ringene klirer. Venstre hånds tommelfinger sidder inde i en ring, formodentlig kan venstre hånd slippe grebet og trianglen kan hænge i tommelfingerringen, så klinger trianglen.

26) Orgel

Som nr.5 på sydkappen.

27) Tasteinstrument

En firkantet kasse med tangenter. Et cembalo instrument, hvor tangenterne anslår en mekanisme, der knipser strengene inde i kassen. Der findes mange navne for disse instrumenter, men dette har en slående lighed med datidens Virginaler.

Nr.28 håndbjælder

28) Håndbjælder

I venstre hånd et bundt kanebjælder. På højre hånd en rem med små bjælder. Bjælderne kan rasles eller anslås med flad hånd, så de giver en tør klang.

Nr.28 håndbjælder, nr.29 hakkebræt

29) Hakkebræt

Som nr.17 på vestkappen.

Nr.29 hakkebræt, nr.30 langleik, nr.31 horn

30) Langleik

Tre strenge. Højre hånds tommelfinger og de to næste fingre knipser, fjerde og femte finger er bøjet bagud, der er kun tre strenge, venstre hånds fingre holder strengene nede, kun to fingre er i brug. Nederst er strengene fastgjort til kanten eller bukket rundt om kanten. Øverst går strengene ind i et hoved, hvor de formodentlig er fastgjort på skruer. Nogle tværstreger kunne antyde bånd på gribebrættet, samt stole, der løfter strengene fra dækket.

31) Horn. Kan minde om et Acherhorn, der formodentlig var lavet af ler eller porcelæn

Et snoet rør af betydelig længde. Et naturtoneinstrument. Det anblæses gennem et mundstykke (der ses en udvidelse ved anblæsningsstedet). Instrumentet er højst sandsynligt det instrument som Praetorius kalder en jægertrompet og i baroktiden benævnes som Clarin. Det var et diskantinstrument, hvor overblæsningerne lå så tæt, at man kunne udføre melodiske tonerækker. Absolut et instrument for specialister.

Acherhorn, Jægerhorn og Jægertrompet

Til højre to instrumenter fra Virduns instrumentbeskrivelse, et Acherhorn (formodentlig lavet af ler eller porcelæn) samt et Jægerhorn. Til højre Jægertrompet fra Prætorius instrumentbeskrivelse.