Frederikskirken

Tilbage til Liste over kirke

Frederikskirken

Billedserie

Liste over billeder

Frederikskirken

Holmens provsti, Københavns stift. Storkøbenhavn. Kirken blev grundlagt i 1749, tegnet af N. Eigtved som mindesmærke for Oldenborgernes 300-årsjubilæum og som kirke i den nye Frederiksstad, planlagt og påbegyndt under Frederik V, som nedlagde grundstenen til kirken. Eigtveds kirke var udformet som en kuppelkirke i rokoko, og kongen ønskede den beklædt med norsk marmor. Efter Eigtveds død indkaldtes den franske arkitekt Jardin i 1756, han projekterede en nyklassicistisk kirke over Eigtveds fundamenter, og man bestemte, at murene skulle opføres udelukkende i norsk marmor. Dette fordyrede projektet så meget, at Struense måtte stoppe byggeriet i 1770. Op gennem1800-tallet henlå kirken som en ruin til 1874, da Tietgen købte grundene omkring mod at forpligte sig til at færdiggøre byggeriet. Tiegten lod arkitekten F. Meldahl fuldføre byggeriet med benyttelse af de bestående mure. Tietgen lod kirken færdiggøre i en noget mere spartansk udgave med benyttelse af billigere materiale, i de nederste skifter har man dog benyttet den norske marmor, som lå på byggepladsen. Kirken blev fuldført i 1894.

Indgangsportalen har fire korintiske søjler omkring de tre døre og gavltrekant. Over underdelens kransgesims står 16 figurer udført i zink, de fremstiller berømte mænd fra kristendommens historie fra Moses til Luther. I de indhegnede områder omkring kirken står modellerne til statuerne på kransgesimsen, statuerne er udført af C. Rohl Smith, Johs. Hoffmann, Aug. Saaby, C. Chr. Peters, F. E. Ring, A. Hansen, Joh. Gelert, O. Everts, G. Chr. Freund og Th. Stein. Omkring kirken i gadehøjde står statuer af berømte mænd fra den danske kirkehistorie. Ansgar (Th.Stein 1894), Knud den Hellige, Peder Paladius, Hans Tausen, Kingo og Jesper Brochmand (Viggo Jarl 1910-33), Søren Kirkegaard og Ingemann (Knud Nellemose 1963-99), Brorson og Hans Egede (Aug. Saaby 1895-1913), Nordahl Brun (J. F. Willumsen 1947), N. E. Balle (J. Gudmundsen Holmgren 1949), Mynster (Joh. Bjerg 1941) og Grundtvig (Vilh. Bissen 1894). Kuplen bæres af en tambour med rundbuede vinduer og afsluttes øverst af en lanterne med fire klokker, lanternen når op i 76 meters højde.

Tryk på nedenstående link og se kirkens hjemmeside.

Frederikskirken

Kirkerummet dækkes af kuplen som når op i 46 meters højde og bæres af 12 søjler. Kuplen er udsmykket med 12 apostelmalerier udført af C. N. Overgaard efter udkast af Henrik Olrik. Under kuplen ses 12 symbolske medaljoner: Fugl Phønix (Genfødslen), Korset (Troen), Lyren (Lovsangen), Liljen (Renheden), Hanen (Årvågenheden), Vinen (Nadveren), Duen (Dåben), De fire evangelistsymboler og Lammet (Kristus). Alteret flankeres af to mosaikker som fremstiller de tørstende hjorte, på alteret står et fornemt udført kors samt en syvarmet lysestage, som blev skænket til Grundtvig. Kirken har to døbefonte, en dåbsengel i bronze tegnet af Stefan Sinding og en marmorfont udført af Joakim Skovgaard. Dåbsenglen er nu placeret i kirkens museum, Skovgaards font er indpasset i knæfaldets rundinger. Prædikestolen i norsk marmor er tegnet af arkitekt E. Momberg I kirken er ophængt et minderelief for C. F. Tietgen udført af Niels Skovgaard i 1921. Ved indgangsdøren er ophængt et tysk træskærerarbejde fra 1500-tallet, relieffet fremstiller Korsnedtagelsen.