Kirke Hyllinge kirke

Tilbage til Liste over kirke

Kirke Hyllinge kirke

Billedserie

Liste over billeder

Kirke Hyllinge kirke

Voldborg hr., Københavns amt, Roskilde stift. Nordsjælland. Apsis, kor og skib er opført i romansk tid o.1150 af frådsten. Apsis har svagt fremspringende rundbuefrise samt tilmuret cirkelvindue. Den romanske kirke havde oprindelig tvillingetårne, som styrtede sammen i 1761 og blev erstattet med det nuværende tårn i 1763. Sakristiet mod nord er opført af munkesten.

På siden Kirkerne i Bramsnæs kan man læse mere om Kirke Hyllinge kire. Tryk på nedenstående link og vælg Om kirkerne i venstre kolonne.

Kirkerne i Bramsnæs

Den romanske korbue er bevaret. Koret fik indbygget hvælv i midten af 1300-tallet, muligvis fik skibet indbygget hvælv ved samme lejlighed, skibets hvælv er nu forsvundet og erstattet af et fladt gipsloft. Altertavlen i bruskbarok er fra begyndelsen af 1600-tallet, maleriet i midterfeltet er fra 1700-tallet. Prædikestolen i senbarok er formodentlig fra 1760'erne.

I korbuen og korhvælvet afdækkede man kalkmalerier i 1913-15. Korbuens kalkmalerier dateres til o.1150, i toppen ses en medaljon med Maria, man kan læse IA, på hver side ses en medaljon med en helgen, på den sydlige side kan man læse RAS (Andreas) på den nordlige kan man læse O (Jacob eller Simon), baggrunden består af geometriske rammemønstre med prismestave og blomster. I korhvælvet ses kalkmalerier som tillægges Isefjordsværkstedet (1460-80). I østkappen breder Maria sin kappe ud og modtager de frelste sjæle, Mikael vejer sjæle og de døde står op af gravene, en djævel er på vej mod sydkappen, hvor Helvedet findes. I sydkappen ses en djævel komme med en sjæl i trillebør, en djævel står med et bundt sjæle foran Helvedgabet, en sjæl er på vej ind i gabet. I vestkappen ses Olavs sejlads, Olav sidder i agterstavnen, i forstavnen er et uhyre på vej op i båden, en mand hænger ud over rælingen og tager lodskud, man kan se linen, hans udbredte arme viser en favn. I nordkappen modtager Peter de frelste i Himmelborgen.

Den romanske granitfont har glat, cylindrisk kumme, herunder en vulst og rund fod. Fonten er registreret i Mackeprang - Sjælland - Roskildetypen - Roskildegruppen, varianter C.