Jerup kirke

Tilbage til Liste over kirke

Jerup kirke

Billedserie

Liste over billeder

Jerup kirke

Horns hr., Hjørring amt, Ålborg stift. Vendsyssel. Kirken er opført 1888-89 ved arkitekt F. Uldall af røde mursten i romansk stil. Bygningen består af kor og skib med en tagrytter over skibets vestende.

På Ålborg stifts hjemmeside kan man se billeder fro stiftets kirker. Tryk på nedenstående link og se billeder fra Jerup kirke

Jerup kirke

Kor og skib har flade bjælkelofter. Altertavlen er et maleri af Svend Engelund fra 1982, Korsnedtagelsen. Det tidligere altertavlemaleri fra 1900 af H. Agersnap, Påskemorgen, er nu ophængt på skibets vestvæg. Fonten af Fakse-marmor er fra 1889.

Svend Arne Engelund (1908-2007)

Han gik først på Teknisk Skole og siden på Kunstakademiet i København, hvor han studerede hos Sigurd Wandel og Kræsten Iversen 1931-35. Han har udstillet på KE 1934-38, på Vrå-udstillingen 1942-71 og 1973-93 samt med Kammeraterne 1939- 49 og 1951-53. Han har især virket som landskabsmaler og portrætmaler. Hans billeder af forenklede landskaber i kraftige, raffinerede farveklange fra 1960'erne vandt stor genklang i samtiden. Han har været en aktiv kraft i oprettelsen af Vrå-udstillingen på byens højskole.

Kirkeudsmykninger: Østervrå kirke altertavle (1949, altertavlen brændte i 1993); Stenum kirke altertavle (1963); Jerup kirke altertavle (1982); Vennebjerg kirke altertavle (1983); Tolstrup kirke altertavle (1984).

Engelund har malet fem altertavler til kirker i sin hjemegn. I Vrå kunstbygning kan man se kunstnerens forarbejder til altertavlerne. Motivet til altertavlen i Stenum er Den barmhjertige samaritaner, de første udkast er en ret naturalistisk og fri fremstilling af motivet, men i de følgende skitser når Engelund frem til en strammere form, hvor Det gyldne snit deler lærredet op i et mørkt og et lyst afsnit. Tyve år senere genoptager han dette koncept i altertavlen til Jerup kirke, korset deler lærredet i et lyst og et mørkt afsnit, til venstre står de sørgende knuget af sorgen i mørket, Kristus afsjælede legeme ligger vandret på jorden og danner overgangen til det lyse afsnit, det mørke afsnit er præget af korsets lodrette orientering, det lyse afsnit er præget af Kristus vandrette orientering, yderst til venstre står en udefineret figur, er det Maria eller Opstandelsens engel, der forudsiger genopstandelsen.

I bogen Sven Engelund (Turbine forlaget ISBN 87-91415-03-9) s.262-72 kan man læse om Engelunds altertavler. Engelund mener ikke selv, at hans altertavler er religiøse, men kunstoplevelsen kan røre ved nogle af de samme områder i menneskesindet som religionen kan.

Tryk på nedenstående link og se Vrå kunstbygnings udstilling med Svend Engelunds malerier.

Vrå kunstbygning.