Hjallerup kirke

Tilbage til Liste over kirke

Hjallerup kirke

Billedserie

Liste over billeder

Hjallerup kirke

Dronninglund hr., Hjørring amt, Ålborg stift. Vendsyssel. Kirken er opført i 1902-03 ved arkitekt L. Olesen. Bygningen er opført i nyromansk stil af røde mursten og består af kor, skib og tårn. Murværket har trappefrise for oven og leddeles af stræbepiller. Tårnet flankeres af korte tværbygninger med blændingsgavle. På kirkegården øst for kirken er opstillet en skulptur fra 2001 af Knud Erik Christensen "Evighedsblomst".

Kirkerummet dækkes af tøndehvælv. I 1975 blev kirken radikalt ombygget. Østvæggen blev åbnet og fik en glasmosaik udført af Helle Scharling-Todd, som også har farvesat kirken. Skibets har en struktur, som bryder lyset og afspejles på vinduernes nicher. Det tidligere altertavlemaleri af Axel Hou fra 1903 er nu ophængt i dåbsværelset.

Helle Scharling-Todd (født 1945)

Hun deltog i et tegnekursus hos Chr. Høier på Glyptoteket i 1966 og gik derefter på Kunstakademiet i Ravenna i 1966-67 og på Kunsthåndværkerskolen i Krefeld i Tyskland i 1967-69. Hun har arbejdet hos glaskunstneren Fritz Lauten i Kürten i Tyskland i 1969 og har gået på Den Nationale Malerskole i Mexico City i 1969-70. Desuden har hun taget bifagseksamen i kunsthistorie og formning fra Aarhus Universitet i 1976. Helle Scharling har med udgangspunkt i antikken og Bauhaus samt mexikansk murkunst arbejdet med rumudsmykning, hvor hun forsøger at personliggøre muren og understrege arkitekturen. Samspillet mellem kunst og arkitektur er den ydre ramme, mens den indre især har været en definering af vigtige symboler som sol og måne, det konstruktive/destruktive, isolation/samhørighed, gudstanken, myter og det arketypiske. Disse ideer har hun arbejdet med i et abstrakt formsprog.

Kirkerudsmykning: Brønderslev ny kirke 2 korvinduer (1972) 24 glasmosaikruder i skibet (1986); Hjallerup kirke korvindue (1975); Uhre kirke ved Brande korvindue og farvesætning af interiør (1993); Hogager kirke (Hjerm hr.) glasmosaik i østvæg og farvesætning (2000).