De ti nødhjælpere i Byrum

Tilbage til forside

Dorothea

i den venstre hånd holder hun en kurv med æbler og roser. Hun beskyttede mod fattigdom, at den ikke skulle tage brødet af bordet. Hun hjalp desuden ved fødsler og dødsfald. Hun led martyrdøden ved halshugning. (se Sankt Jørgensbjerg kirke). Martyrer bærer kroner og i mange tilfælde palmegrene.

Georg

han står med en drage under sine fødder. Georg dræber en drage og redder en prinsesse fra at blive slugt af dragen. Georg nægtede at forsværge sin kristne tro og led martyrdøden i 303. Han beskytter mod spedalskhed.

Katarina

hun står med et hjul, som symboliserer det martrehjul, hun blev lagt på, da hun ikke ville tilbede afguderne. Guds kraft ødelagde martrehjulet og alle andre pinselredskaber, hun blev udsat for. Katarina led martyrdøden ved halshugning i 306.

Sebastian

han står med en pil i hånden. Sebastian blev bundet til en pæl og beskudt med pile, men han overlevede og blev senere pisket til døde. Han led martyrdøden i 305.

Olav

Olav er den største nordiske helgen. Hans attribut er en økse og en drage under hans fødder. Olav bærer krone som konge og ikke som martyr, øksen hentyder til den økse, som ifølge sagnet ramte ham i benet under slaget ved Stiklestad i 1030. Dragen under Olav symboliserer hedenskabet, som Olav overvandt.

Blasius

han var biskop og afbildes ofte med et lys, som han haft i venstre hånd. I højre hånd holder han en bogpose, der er tegn på lærdom. Han reddede en dreng fra at kvæles af et fiskeben ved at lægge to lys over kors på hans hals. Han beskytter mod hudsygdomme, halsonder og kvælning. Blasius blev pisket til døde med en strigle.

Maria Magdalene

hun står med en salvekrukke i hånden. Maria Magdalene var synderinden, der salvede Jesus fødder og senere gik til Jesus grav for at salve hans legeme, derfor salvekrukken. Hun har udslået hår som tegn på jomfrustand, men hun bærer ikke martyrkrone, idet hun ikke led martyrdøden men døde som eneboer i Sydfrankrig.

Gertrud

hun bærer en model af en kirke. Gertrud var grundlægger af et kloster i Nivelles i Frankrig, hvor hun var abbedisse. Hun er de vejfarendes beskytter og mange vejkapeller er viet til Gertrud, desuden beskytter hun mod mus og rotter.

Margaretha

hun har haft en korsstav i hånden, som hun støder ned i en drage, der havde slugt hende. Hun sikrer at fødsler går godt og at spædbørn ikke dør. Hun led martyrdøden i 304.