Bjergby kirke

Tilbage til Liste over kirke

Bjergby kirke

Bjergby kirke

Vennebjerg hr., Hjørring amt, Ålborg stift. Vendsyssel, Himmerland og Læsø. Romansk kor og skib opført af granitkvadre på skråkantsokkel, som er stejlere mod øst end mod vest. Over den tilmurede syddør sidder en tympanon med korslam, figur og fugl, den blev fundet på kirkegården i 1729. Norddøren er stadig i brug men noget udvidet. Norddørens tympanon er opsat over døren på våbenhuset, som er opført i nyere tid. Korets østvindue er bevaret som indvendig niche. På skibets sydmur er indsat en kvader med fremspringende mandshoved. Bygningens mure er blevet omsat i 1700-tallet. Kirken blev hovedistandsat i 1950 ved arkitekt L. Teschl. I nærheden af kirken kan man ses en hel zoologisk have med dyr udført i beton.

Skib mod øst

Tympanon over blændet syddør

Døbefont

Indvendig er de flade bjælkelofter bevaret. Den runde korbue er bevaret med skråkantede karmsten. I koret står en egetræsfrontale, som dækkede alterbordet indtil 1950. Frontalen er en efterligning af de gyldne altre. Altertavlen indeholde dele fra en ungrenæssancetavle men er blevet stærkt omdannet i 1782. Prædikestolen er fra o.1600 og har våben for Ove Lunge og Anne Sehested.

Den romanske granitfont har halvkugleformet kumme på tovstavprydet pyramidestub-fod (Mackeprang 149). Fonten er registreret i Mackeprang - Nord og Sønderjylland - Vendsyssel - Gruppe B med pyramidestubformet fod