Om denne side

Til indholdsfortegnelse

Oversættelser: Japansk sprog har gennemgået store forandringer siden Akutagawas tid, især med hensyn til større benyttelse af de japanske lydalfabeter Hiragana og Katagana i stedet for de kinesisk inspirerede tegn Kanji. Derfor er den sproglige modernisering meget omfattende i den benyttede japanske udgave af hans samlede værker. For at løse det ret problematiske arbejde med oversættelse fra japansk, har vi støttet os til engelske, tyske og franske oversættelser, som er nævnt i Kilder.

Baggrundsmateriale: De udvalgte oplysninger fra Japans historie og litteraturhistorie er primært udvalgt som baggrundsmateriale til novellernes historiske kulisser. I Kilder er henvist til mere omfattende materiale, hvis man ønsker at fordybe sig.

Noter: Specifikke japanske betegnelser har vi i visse tilfælde udskiftet med danske synonymer, hvor det har været muligt og de ikke har været vigtige for det litterære udtryk. Men vi har ladet ordforklaringen stå i Noterne, som dermed kan tjene som supplement til de kulturhistoriske oplysninger i Baggrundsmaterialet.

Dias: Den lille diasserie er private lysbilleder skannet privat på en ydmyg skanner. Men vi håber, de kan give et indtryk af den kultur som danner baggrund for Akutagawas verden.

Illustrationer: Udført af Hideko Bondesen (se Hideko Bondesen biografi)

Kilder: Kildematerialet kan være svært at fremskaffe, men på offentlige biblioteker får man altid god hjælp. Vi må selv takke Gentofte Hovedbibliotek for stor støtte under udarbejdelsen af denne oversættelse. Desuden kan vi anbefale biblioteket på Tokai University.

Tokai University er et japansk højskolesystem inspireret af den danske højskole. Tokai Universitys europæiske center ligger i Danmark og har et glimrende bibliotek, hvor man kan studere japansk kultur.

Tokai University European Center
Vedbæk Strandvej 476
2950 Vedbæk
tlf.: 42 89 08 09
åbent ma.-fr. 9-17

Yderligere oplysninger om Tokai University kan findes på nedenstående links

Tokai University Japan

Tokai University President

Yamanashi Prefectural Museum of Art har en samling af Akutagawas manuskripter og ejendele. Kom ind på siden ved at trykke på nedenstående link.

Yamanashi Museum of Art

På internetsiden LOKE, redigeret af Arne Herløv Petersen, kan man under BOGCAFEEN finder flere sider om Akutagawa samt andre japanske forfattere. Kom ind på siden ved at trykke på nedenstående link.

LOKE

Søgemaskinen Nebulasearch har samlet artikler på nettet om Akutagawa. Kom ind på siden ved at trykke på nedenstående link.

Nebulasearch/Akutagawa