Noter til Yamsgrød

Akutagawa har benyttet to kilder til novellen Yamsgrød

Konjaku monogatari: bog 29 nr.23, Den unge Toshihito, leder af den kejserlige garde, bringer en tjener fra Kyoto til Tsurunaga.

Uji shui monogatari: bog 1, Toshihitos Yamsgrød.

Indledningen af Yamsgrød, beskrivelsen af tiden, titler og den underkuede Goi, samt novellens stil med historie afbrudt af replikker og forfatterens kommentarer til læseren kunne tyde på en vis inspiration fra N.Gogol (1809-1852): Kappen i St. Petersborg Noveller (1842), hvor hovedpersonen Akakij Akakijevitj har lighed med Goi.

Gangyo: (877-885) fra 701 til 1868 blev tidsperioden angivet efter hvilken kejser som regerede. Hver regeringsperiode blev delt op efter hvor mange år kejserens rådgivende minister havde siddet og underperioden blev opkaldt efter denne minister. Først i 1868 gik man over til udelukkende at regne med kejserens regeringsperiode. Gangyo og Ninna er således perioder hvor den rådgivende ministre hed Gangyo eller Ninna. Meiji, Taisho og Showa er perioder, hvor kejser Meiji, Taisho eller Showa har regeret.

Fujiwara familien: styrede Japan fra 858 til 1121. Familiens historie er beskrevet i Okagami monogatari (o.1130)

Mototsune Fujiwara (836-891) blev højre minister 872-880 og Statsråd 880-891. Mototsune beboede Horikawa paladset, som lå i Kyoto syd for Nijo nær den østlige bred af Horikawafloden (en mindre biflod til Kamofloden, som har løbet, hvor Horikawa avenuen nu ligger). Det har været i Fujiwara familiens eje for generationer men blev solgt til en provinsembedsmand.

Goi: inden for administrationen var Goi den femte rang og den laveste, som havde adgang til slottet.

Mii: buddhistisk tempel i Ootsu, centrum for Tendai sekten.

Echizen: navn på provins, som svarer til det nuværende Fukui.

Ræven: er i den japanske mytologi et dyr som kan forvandle sig og har en dæmonisk kraft. Ræven forekommer i mange japanske eventyr.

Slangens time: klokken 10 om formiddagen.

Hundens time: klokken 20.

Harens time: klokken seks om morgenen.